Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home
Na de uitkomst van de eieren gaat de hen als zij de kans krijgt vaak weer met de kuikens naar het hok en dit is eigenlijk de mooiste oplossing. De andere hennen kennen haar en wee degene die de kuikens iets wil doen. Heb je katten, dan is het even aanzien hoe deze zich gedragen. Mijn vier katten zijn als de dood voor de hennen, zeker als ze kuikens hebben, maar de ene kat is natuurlijk de andere niet.
De eerste week zijn de kuikens soms nog wel heel klein en is het beter ze met moeders in een in elkaar geflanst rennetje in een schuur o.i.d te zetten, wel zorgen voor wat verlichting en dik strooisel. (Kuikens nooit op zand houden, zand heeft de neiging om heel snel af te koelen waardoor de kuikens kou zullen vatten, met alle gevolgen van dien. Zand wordt ook weer snel warm en zal bijvoorbeeld onder een broedlamp of in de zon bloedheet worden waardoor de kuikens niet van de warmte zullen genieten maar deze juist zullen ontwijken en te veel zullen afkoelen.) Na een week kunnen ze best met moeders mee het hok in, tenzij het echt slecht weer is. Wel even in de gaten houden of er geen gekke dingen gebeuren.
Wyandottekrielen in Buff-Columbia en Zwart met hun kuikens.
De kuikens voeren we vanaf de tweede dag (de eerste dag teren ze nog op de dooierzak uit het ei) met opfokvoer. Tegenwoordig is er zelfs opfokvoer met gedroogde garnaaltjes te krijgen, dit wordt zeer graag opgenomen en zorgt voor probleemloze start bij de kuikens. Alfastart piepkuikens van Garvo heet dit voer (www.garvo.nl/kuikens), het is o.a. bij de Welkoop te koop.
Zodra die zak op is, na een paar weken, gaan we over op wat grovere voeding de kuikens worden immers groter. Bij Garvo heet dat Alfamix kuikens, dit is gemengd voer voor oudere kuikens en er zit werkelijk van alles in. Er zijn natuurlijk ook nog veel andere goede merken.
Afbeeldingen onder: Alfastart piepkuikens, meel, kleine korreltjes, kuikenzaad en gedroogde garnaaltjes
:
Alfamix kuikens, kleine korreltjes (2mm), kuikenzaad 2, gebroken erwtjes en gedroogde garnaaltjes:
:
Ik koop liever geen merkloos spul omdat je nooit weet hoe oud dat is en wat het precies is, maar kun je niets anders krijgen dan moet dat maar. Moeders eet meestal gewoon mee en we voeren haar wat graan bij. Tijdens het broeden en het apart zijn met de kuikens kun je beter geen legkorrel of legmeel voeren. De ontlasting wordt hier vaak dun van en leggen doet ze toch nog niet.
Overigens is het raadzaam al voordat de kuikens zijn uitgekomen op pad te gaan voor opfokvoer, aangezien er natuurlijk meer mensen zijn die kuikens hebben, en opfokvoer dan nog wel eens uitverkocht is. Hetzelfde geldt voor het opvolgende voer.
Belangrijk is dat de kuikens (en moeders ook) altijd beschikking over schoon water hebben. Een niet te grote drinktoren is prima, geen grote schalen want daarin kunnen ze verdrinken! Als de kuikens erg klein zijn is een schaaltje gevuld met knikkers en water prima om uit te drinken, want ze kunnen er niet IN verdrinken. Een paar keer per dag kijken of het water niet met strooisel is volgeschoffeld! Ook het voer kun je beter een paar keer per dag geven want moeder zal dit meestal wegkrabben.
Wyandottekrielen in Roodpatrijs en Gestreept met kuikentjes.
Wil je de kuikens houden dan kun je ze het beste zo snel mogelijk in het kippenhok wennen. Meestal gaat dit zonder problemen. Als heel snel krijgen ze echte veertjes en kun je soms al het onderscheid tussen hennen en hanen gaan zien, alhoewel dat soms best wel eens moeilijk is. Een ding is zeker: zodra het kraait is het een haan! Dat eerste kraaien is best aandoenlijk, als je een eigenaardig gehoest hoort wat heel in de verte op kraaien lijkt dan heb je dus minstens één haantje. Ook gaan de haantjes al snel schijngevechten met elkaar aan. Ze springen met de borst tegen elkaar of tegen de hen op en fladderen hierbij met de vleugeltjes. Haantjes krijgen meestal ook al snel lelletjes bij de snavel. De oude haan heeft vrijwel nooit problemen met de nieuwe haantjes, als het er niet teveel zijn kunnen ze gewoon blijven. Bij vechtrassen kan dit echter wel eens narigheid geven en zul je de jonge knapen apart moeten zetten.
Als de kuikens groter worden zie je dat de hen zich steeds minder met de kuikens gaat bemoeien. Ze worden vaak afgekat door de andere kippen en komen helemaal onderaan in de pikorde. Vaak gaan ze met zijn allen rondzwerven en mogen ze pas als allerlaatste het nachthok in. Dit is normaal en als er geen serieuze slachtoffers vallen komt dit vanzelf goed. En nu maar afwachten of ze een beetje mooi worden......
Roodpatrijs Wyandotte-hennetje met kuikens op tafel
Laat je de kuikens loslopen en heb je een vijver zet dan gaas rondom de vijver (hoeft niet zo hoog). Als er een kuikentje achterblijft zal hij de kortste weg kiezen om bij de rest te komen. Zit er dan een vijver tussen het kuiken en de rest dan zal het kuiken vaak in de vijver komen en verdrinken.
Kuikens zonder hen die ze warm houdt moeten onder een speciale broedlamp of warmteplaat worden gehouden, dat brengt kosten met zich mee. Je kunt niet volstaan met een gewone gloeilamp, deze straalt veel te veel licht uit zodat de diertjes 24 uur per dag in een enorme lichtkegel zitten.
In de handel (bijvoorbeeld Welkoop) zijn donkerstralers (speciale warmtelampen) te koop die veel beter zijn voor kuikens. Zelf gebruik ik warmteplaten die brandveiliger zijn, minder energie verbruiken en de kuikens een natuurlijk gevoel geven, ze kunnen, net als bij een hen, onder de plaat kruipen.
Een voorbeeld van warmteplaten en broedlampen kun je op de site van Therbo zien. Bij de firma Broedmij kun je deze producten per postorder aanschaffen.
Broedmij, broedmachines en accessoires te Appingedam
De eerste week na uitkomst van de eieren hou je de temperatuur onder de lamp/warmhoudplaat (gemeten op het strooisel) op 37 graden, elke week verminder je de warmte met 2 graden door de lamp hoger te hangen of bij de plaat de temperatuur bij te stellen door de plaat hoger op de poten te zetten. Uiteindelijk kom je dan op een temperatuur die gelijk is aan de buitenomgeving. Dat is dan gelijk het moment waarop je kunt beginnen met de kuikens naar buiten te doen, maar alleen met mooi weer en als het niet guur is. Heb je kuikens in de herfst of winter aangeschaft of uitgebroed dan zul je die tot het voorjaar binnen moeten houden! Dat geeft een bende in huis dus weet waar je aan begint!
Er moet bij de eerste kennismaking met de buitenwereld een beetje zon zijn om ze te verwarmen. Ze mogen absoluut niet natregenen! Als het 's nachts erg koud is (het kan in juni wel aan de grond vriezen!) dan nog de kuikens onder een hoog hangende lamp houden. Gaan ze er niet meer onder maar houden ze elkaar warm door op een kluitje in het hok te kruipen, dan kun je de lamp weghalen. Het mooist is een hokje met uitloop zodat ze kunnen kiezen, onder de lamp of naar buiten. Bij hetbij de andere kippen in de ren doen moetje heel goed opletten dat de kuikens niet aangevallen worden. Doe dat dan ook in een weekend of als je tijd hebt om er op te letten. Meestal is de ruiperiode van de "oude" kippen het gunstigst. Het hangt ook een beetje van het ras van de oude kippen af. Sommige rassen zijn erg fel op nieuwkomers. In ieder geval de kuikens apart houden tot ze echt wat groter zijn en door de eerste rui heen zijn, dwz, ze krijgen nu al echte veertjes maar het dons moet echte helemaal weg zijn. Met groenvoer geven moet je erg voorzichtig zijn, het groenvoer mag niet nat of te koud zijn en zo vers dat je het zelf nog zou willen eten. Beter is om nog even te wachten tot ze wat groter zijn, als de kuikens diarree krijgen is het leed niet te overzien. Als ze wat ouder zijn kun je een struikje andijvie of sla in het hok ophangen en dan kijken of ze ervan eten.
Zorg ervoor dat de kuikens voldoende ruimte en afleiding hebben en zo het aanleren van nare gewoonten als verenpikken en kannibalisme (zie ook bij ziekten) te voorkomen.
Hier zie je mijn kuikens van Brahma, Parelhoenders en wat kruisingen.
In het onderdeel broeden, kuikens etc op het Kippenforum staat heel veel geschreven over dit onderwerp. Klik.
Naar boven