Wintertips!
Gedrag
Aanschaf en wennen
Nachthok
Voeding Kippengevaren
Het jaar door
Ei, leg en broeden
Kuikens en hun opfok
Ziekten
Ongedierte
FAQ
Tentoonstelling
Rasvereniging
Bio-industrie
Kippenforum
Zoek/Home

De kip door de seizoenen heen

VOORJAAR

Seizoen om nieuwe plannen uit te broeden. Wil ik nog meer kippen gaan uit laten broeden en welke dan... In het begin was ik altijd heel hebberig om zoveel mogelijk rassen te hebben en dan van alles wat. Zo heb ik dus nu kruisingen rondlopen van onderstaande Kuifkip met Wyandotten en Brahma's. Blijkbaar is de kuif zowel als de voetbevedering qua vererving dominant, dus heb ik Wyandotten(?) met kuif en voetveren.... Ook in de kleuren zijn duidelijke dominante factoren aanwezig. Rood vererft blijkbaar sterk over dus heb ik Wyandotten met kuif en voetveren, gedeeltelijk (vooral de vleugels) in het rood. Onder de kuif is de kam toch sterk aanwezig dus krijg ik Wyandotte-hanen met kuif, grote kam met hoorntjes en voetveren (ze lijken een beetje op Brabanters). Misschien is de lezer van dit alles een rasfokker en stuit dit hem/haar tegen de borst. Toch wil ik hier even een klein lansje breken voor kruisingen van kippenrassen. Ik heb werkelijk prachtige hanen en hennen uit deze combinaties.... Als iemand deze kippen voor zijn plezier houdt is met kippen met duidelijke raskenmerken zoals kuif, voetbevedering of aparte kleur toch, behalve de tentoonstelling, iets leuks te doen.

Zo komt bij mij wel eens een oud kippenboertje op visite die vroeger raskippen heeft gefokt en altijd over mijn kippen zegt "D'r klopt genene mallemoer van moar leuk benne ze wel". En dat is de kern van het verhaal, het moet leuk zijn. Wil je een serieuze raskippenfokker zijn die de dieren naar de tentoonstelling inzendt dan ben je op deze site misschien niet echt aan het goede adres. Deze kippen worden vaak binnengehouden en geconditioneerd om zo mooi mogelijk op de tentoonstelling te verschijnen. Niets mis mee, maar hier is een geheel andere instelling voor nodig.

Zo kun je dus besluiten om eieren van een ander ras uit te laten broeden. Iets om dan wel even rekening mee te houden is het formaat van de broedhen en de aanstaande kuikens. Je moet geen grote rassen door een kleine hen laten uitbroeden, de hen kan deze kuikens niet goed warm houden. Ook andersom is niet in orde; een grote hen zal erg kleine kuikens misschien verpletteren door haar gewicht.

Op verkenning

Kruisingen Hollands Kuifhoender x Wyandotte


ZOMER:

Als het erg warm is zul je moeten zorgen dat het hok niet de gehele dag in de brandende zon staat. Doe het hok dan zo laat mogelijk dicht (nooit open laten vanwege de vos!). Kippen kunnen beter tegen kou dan tegen hitte, dus zorg voor schaduw als de kippen in een ren zitten. Zorg ALTIJD voor water. Zet meerdere drinktorentjes of schalen neer om voor voldoende drinkwater te zorgen. Kippen drinken niet veel in een keer maar ze drinken wel vaak. Net zoals bij de mens bestaat een kippenlijf (en ook de eieren) voor minstens 50% uit water. Is er geen water dan zal als eerst het leggen van eieren ophouden, omdat het lichaam ingesteld is op zelfbehoud. Eigen lijf eerst! Vooral kuikens zijn zeer gevoelig voor gebrek aan water.


NAJAAR/HERFST:

Soms al voor de herfst maar meestal in oktober gaan de kippen in de rui. Ze zorgen dan voor een nieuw verenpakje voor de winter. Strooi gemengd graan om voor oliën en vetten te zorgen. Dit is trouwens het gehele jaar door aan te bevelen. Voer kippengraan het gehele jaar door omdat dat het vele soorten graan bevat in niet te grote korrels zodat eventuele opgroeiende kuikens ook mee kunnen eten. Let er op dat er niet alleen maar gerst of grof graan in zit. Dat vinden ze minder lekker, maar wordt vaak zo verkocht omdat het goedkoper is. Je zult zien dat ze de gerst toch laten liggen zodat je alleen maar voor de vrije vogels voert.....


WINTER

De winter is als het vriest is het altijd even een probleemtijd. De kippen MOETEN water hebben anders stoppen ze met de leg of verzwakken ze.

Gooi als het vriest 's avonds de drinktorentjes leeg. Als ze 's morgens bevroren zijn heb je er veel meer werk aan om ze weer te ontdooien! Heb je meerdere drinktorentjes, zet dan 's avonds vast een gieter met water bij de verwarming, dan is die 's ochtends op de juiste temperatuur om buiten alles weer te vullen.
Denk erom dat in die gieter geen bestrijdingsmiddel, plantenmest of iets dergelijks heeft gezeten. Koop anders een nieuwe en hou die apart voor de kippen.

In de handel zijn van die flexibele verwarmingen verkrijgbaar die je in het drinktorentje legt. Deze worden door een verlengsnoer aangesloten. Safety first dus wel even uitkijken.
's Ochtends lauw water in een drinktorentje geven als je niet zo'n verwarming hebt. Geen echt warm water geven vanwege de damp die zich dan op de kam en kinlellen afzet en zo voor bevriezing kan zorgen. Zo mogelijk 's middags en tegen de avond nogmaals vers lauw water geven. Ook geen zout of suiker toevoegen, daar krijgen ze alleen maar nog meer dorst van. En zeker geen antivries, zoals iemand mij een keer vroeg, antivries is zeer giftig!

Ruim gemengd graan voeren en legkorrel stond natuurlijk altijd al continue tot hun beschikking. Voer geen vetbollen of ander voer voor buitenvogels, dat is te vet en veroorzaakt problemen met de spijsvertering. Wat eventueel op de grond valt mogen ze wel opeten als het niet teveel is.
Zo mogelijk meerdere keren per dag eieren van de legplaatsen halen om bevriezing te voorkomen. Bevroren eieren barsten uit elkaar omdat ze voor meer dan 50% uit water bestaan, en bevroren water zet uit....

Veel mensen denken dat het hok verwarmd moet worden. Beslist niet doen! De kip is een buitendier en enorme temperatuurverschillen tussen nachthok en buitenlucht veroorzaken alleen maar narigheid. Heel belangrijk is het absoluut tocht- en vochtvrij zijn van het nachthok. Er moet wel ventilatie zijn zodat vochtige lucht afgevoerd kan worden. Als zware vorst verwacht wordt is het verstandig om de kammen en lellen dun in te smeren met vaseline of uierzalf (Kruidvat). Dat voorkomt het neerslaan van condens op de kammen en lellen die daardoor bevriezen.

Sommige in de handel verkrijgbare kippenhokken zijn vrij hoog, zorg daarom dat het hok bij stormen en sneeuwval niet om kan vallen! Ik heb zelf eens bij Intratuin een hok tegen de vlakte zien slaan. Hou je kippen in een ren, zorg dan dat minstens een gedeelte overdekt is, zodat er altijd een droog en sneeuwvrij stukje grond is. Haal sneeuw van het gaas/dak van de ren tegen instorten.

Verlichting?
Men adviseert wel eens om verlichting in het hok aan te leggen om in het najaar en winter de leg te laten doorgaan. Dit is een volstrekt onnatuurlijke situatie! De kip heeft op dat moment haar rust nodig om tijdens de rui en nadien op volle kracht voor het voorjaar en de zomer te komen.
Een hen heeft als zij geboren wordt bijvoorbeeld een eierenbestand van 365 eieren aan haar eierstok. Na een jaar met licht geforceerd eierenleggen is ze dan uitgelegd en is ze fysiek "op". Deze hen in dit voorbeeld kan wel vier jaar eieren leggen op een normale natuurlijke basis, zonder verlichting in de winter. In werkelijkheid bevat de eierstok tussen de 800-1200 eicellen, de hoeveelheid is afhankelijk van het ras en gunstige omstandigheden bij het opgroeien.

Wil je de leg toch met licht forceren dan doe je de dieren eigenlijk onrecht aan, een kip ís geen eierfabriekje en waarom wil iemand nou min of meer zijn eigen kleine legbatterij beginnen en dieren tot onnatuurlijk gedrag pressen. Bovendien is het maar de vraag of het lonend is, de aanschaf van lampen, armatuur, bedrading, schakelklok en energiekosten zijn niet gering in verhouding tot die paar extra eieren. Vergeet ook de voerkosten niet want een kip die veel legt eet dus ook veel meer.

Een hen zal tijdens de winter toch nog wel eieren blijven leggen, dus helemaal zonder hoef je het niet te doen, en dan is er natuurlijk altijd nog het scharrelei of Biologisch Dynamisch ei in de winkel.

Zie ook de Wintertips die in de winter op deze site altijd via het menu aan de linkerkant bereikbaar is.


Mijn Kuifhoender

Een prachtige Hollands Kuifhoender kan dus ook nog eens voor leuke kruisingen zorgen.

Dit ras is wel een beetje eigenaardig, ze zijn doorgaans erg tam, maar ze kunnen niet rondom goed zien door de kuif. Deze kuif zal ook van tijd tot tijd bij de ogen wat moeten worden weggeknipt. Deze kippen zijn absoluut niet geschikt om op een druk erf of een tuin met kinderen te worden gehouden. Ze rennen bijvoorbeeld niet weg voor een aanscheurende driewieler omdat ze deze gewoon niet zien aankomen! Ook is er kans dat ze door veel lawaai, waarvan ze de oorzaak niet kunnen zien, enigszins overspannen worden. Deze kippen dwalen ook nog wel eens af en zien dan niet meer hoe ze bij het hok moeten komen en gaan gewoon maar ergens zitten afwachten. Je zult moeten zorgen voor een schuilplaats als het regent aangezien dan de kuif kletsnat over de ogen zakt. Deze kippen moeten ook alleen een drinktoren (en geen schaal) hebben om uit te drinken omdat anders de kuif nat en vies wordt. Dit ras wordt zelf niet of nauwelijks broeds, dus je zult voor een pleegmoeder moeten zorgen. Het zijn behoorlijk dure kippen die per stuk zo rond de 20 euro (of meer) kosten.


Naar boven